Herriko ondarea ezagutzeko aukera paregabea izango da asteburu honetan. Bide batez, etnografiazko atal garrantzitsu bat sakonagotik ezagutzeko modua: errotena. Udaberri Kulturala egitarauaren barruan, errotarekin lotutako hiru ekitaldi antolatu ditu Kultura Batzordeak. Lehena, bihar (ostirala), 22:00etan Etxeberri kultur etxean. Urretxuko Lekaio elkarteak irailean estreinatu zuen dokumentala emango dute, Garia, lurra, ogia. Baina baita beste bat ere: Igeribarreko bigarren errota berritzeko prozesu osoa, 2012an garatua, grabatu zuten Lekaiokoek, eta harekin egindako dokumentala ere estreinatuko dute.

Alea, kolpeka, errotarrira erortzen, ehotzeko./Lekaio

Alea, kolpeka, errotarrira erortzen, ehotzeko./Lekaio

Grabaketan, garia ereitetik labean ogia erretzerainoko prozesu guztia jaso zuten Lekaiokoek. Tartean, errota lanak ere Igeribar errotan grabatu zituzten. Hain zuzen, errotako nagusi Jose Kruz Baztarrika bideo emanaldian izango da, azalpenak ematen.

Pantailan ikusitakoa errealitatean sumatzeko aukera larunbatean da. 16:30ean, bisita gidatua egingo da Igeribarrera. Jose Kruzek hango bi errotak erakutsiko dizkie bisitariei, martxan jarrita. Iaz arte errotarri bakarra zeukan funtzionamenduan Igeribarrek, baina “40 urtean baino gehiagoan geldirik” egondako beste harri bat konpondu zuen, dokumentala grabatzeko.

Igeribarreko bi errotak./Lekaio

Igeribarreko bi errotak./Lekaio

Angel Izagirre, Gabiriako azken errotariaren pisaketa sistema berezia ere ikasi ahalko da.

Ikusi eta ikasitakoa sabeleratzeko izango da hirugarren saioa. Larunbatean, 19:00etan, talo jana izango da Osinalde elkartean.

Utzi erantzun bat

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Aldatu )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Aldatu )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Aldatu )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Aldatu )

Connecting to %s